Wat is een haalbaarheidscheck?

Om in aanmerking te komen voor een appartement op de Schiekade moet je je inschrijving completeren met een haalbaarheidscheck document. 

De toewijzing vindt plaatst op basis van een loting met een haalbaarheidscheck. Hoe zo’n loting precies in z’n werk gaat en wat een haalbaarheidscheck inhoudt, lees je hier.

Wanneer is er een loting?

Ieder nieuwbouwproject begint met een ‘start verkoop’. Op deze dag kun je als geïnteresseerde koper informatie inwinnen en vragen stellen aan de verkoopmakelaars en financiële adviseurs die bij dit evenement aanwezig zijn. Je kunt vooraf maar ook hierna nog inschrijven voor het project. Als meer mensen zich inschrijven dan dat er woningen zijn, krijg je te maken met een loting.

Waarom is die er?

Met zo’n lotingsprocedure krijgt elke geïnteresseerde een eerlijke kans. Het is namelijk niet zo dat iedereen tegen elkaar moet opbieden. Bij nieuwbouw komt iedereen die zich inschrijft in het lotingssysteem en zo heeft iedereen evenveel kans de gelukkige koper te zijn.

Wie mag er meedoen?

Om mee te doen in de lotingsprocedure moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke criteria dit precies zijn, verschilt per nieuwbouwproject. In sommige gevallen moet je een haalbaarheidscheck doen. Hierbij wordt gekeken naar de kans op goedkeuring van een hyptheekaanvraag.

Hoe werkt een haalbaarheidscheck?

Bij een haalbaarheidscheck bespreek je je financiële situatie met een hypotheekadviseur. Die controleert of jij de nieuwbouwwoning en bijkomende kosten kunt betalen. Als jouw financiën in orde zijn, geeft de adviseur een verklaring af waarin staat dat jouw financiële situatie toereikend is om de woning te kunnen kopen. Met die verklaring kun jij vervolgens meedoen aan de loting.

Hoe gaat de lotingsprocedure in z’n werk?

Meestal schrijf je je in voor één (of meerdere) specifieke woning(en) binnen een bepaald nieuwbouwproject. Willen meerdere mensen dezelfde woning kopen? Dan komt er een loting die kan wordt uitgevoerd door een notaris. Deze krijgt de namen van alle mensen die zich hebben ingeschreven en dan vindt de trekking plaats. Wordt jouw naam als eerste getrokken? Dan heb jij de eerste keuze voor de woning waarvoor jij staat ingeschreven. Vervolgens neemt de verkoopmakelaar contact met je op.

Wat als je wordt ingeloot?

Als je bent ingeloot voor een woning, betekent dit nog niet dat je er ook echt aan vast zit. Je kunt dus nog van de koop afzien als je van gedachten bent veranderd. Wil jij wel de woning kopen? Dan is het na de inloting tijd om aan de slag te gaan met je hypotheek!

Wat als wordt uitgeloot?

Heb je pech en word je uitgeloot? Dan kom je op de reservelijst terecht. Je kunt dan een tweede of derde optie nemen op een woning. Dit houdt in dat als degene die oorspronkelijk is ingeloot de woning niet wil of kan kopen, jij alsnog de kans hebt om eigenaar te worden van die woning.

 

Bron: nieuwbouw-nederland.nl